2017. július 21., péntek

Z Hossu sa stala legenda a najúspešnejšou slovenskou hokejista v histórii

Je to pomerne známy príbeh, ale pripomeňme si ho. Písal sa rok 2008 a Hossa po rokoch v Ottawe a pár sezónach v Atlante, kde mohol o veľkých úspechoch len snívať, prestúpil do Pittsburghu.

Motivácia bola jasná: získať konečne Stanley Cup. Skoro sa to hneď podarilo, tím dokráčal až do finále, v ktorom však nestačil na Detroit. Slovenskú útočník sa preto v lete, keď bol voľným hráčom, rozhodol prestúpiť práve do Detroitu.

Čo sa nestalo: o rok neskôr sa opakovalo rovnaké finále, v ktorom bol Hossa opäť na zlej strane - tentoraz slávil Pittsburgh.

Až tretia zmena zamestnávateľa bola šťastná. Rižský kanonier sa ozvalo Chicago, kde sa rodil nádejný tím okolo extrémne talentovanej dvojice Jonathan Toews, Patrick Ka ne.Trenčiansky rodák dostal lukratívnu ponuku na 12 rokov - teda vlašnou to konca kariéry, klub o neho veľa stál.

Nešlo odmietnuť. Bolo to rozhodnutie, ktoré z neho urobilo legendu. Hossa v Chicagu za päť rokov získal tri Stanley Cupy - tentoraz bol vo finále zakaždým úspešný. Naposledy tento rok. Stal sa súčasťou hokejovej dynastie.

"Tri Stanley Cupy za päť sezón…Som šťastný a vďačný, že môžem byť súčasťou tejto úžasnej party. Máme skvelé mužstvo zložené z perfektných hráčov a ľudí, "rozplýval sa Hossa po poslednom triumfe.

V 36 rokoch bol druhým najstarším hráčom tímu po Fínovi Timonen, ale stále patrí ku kľúčovým postavám Blackhawks.Miestne fanúšikovia na neho nikdy nezabudnú, pretože toto obdobie je najúspešnejší v histórii slávneho klubu.

Ten je možná zasľúbený Slovákom. Sochu pred štadiónom tam má Stan Mikita, ktorý Stanley Cup získal ako prvý v roku 1961, a okrem Hossu ho tu slávili aj Tomáš Kopecký alebo Michal Handzuš.

"Byť tretíkrát šampiónom, to je niečo. Neskutočný pocit. A navyše možnosť vyhrať ešte pred našimi bláznivými fanúšikmi…To je niečo mimo realitu. Mám tú svoju rodinu, brata aj manželku a tiež priateľov, s nimi všetkými si tie chvíle môžem užívať, "vykladal Hossa ešte na ľade.

Hoci si už na víťazný pocit mohol zvyknúť, bol plný emócií.Tohle skrátka nikdy nezovšednie, zvlášť keď viete, že ste prekročili míľnik a boli jedným z kľúčových hráčov.

Pozoruhodné je, že Hossa aj vo svojich rokoch nechýbal v jedinom zápase sezóny. A hoci už veľmi zmenil svoj herný štýl, stále dokáže zbierať body. Tento rok ich v základnej časti nazbieral 61 (22 + 39), čo ho zaradilo na tretie miesto v tíme za Toewsa a Kanea. V 23 dueloch play-off pridal 17 bodov za 4 góly a 13 nahrávok.

Iná slovenských h viezda Marián Gáborík o povedala: "Skôr možno zbieral hlavne body, ale teraz sa vyžíva v tom, keď môže niekoho obrat o puk úplne rovnako, ako keď pripraví niekomu šancu. Má už tri Stanley Cupy, a to je niečo ohromného. K tomu cez tisíc bodov, to už je kariéra na Sieň slávy. "

Nebol jediný.Vychvaľoval ho treba Kane, ktorý vyhlásil: "Je to vzor hokejistu, správneho spoluhráčov i človeka. Má všetko, čo by mal mať. Hrá oslabenie, vracia sa do obrany lepšie ako ktokoľvek iný v lige. Keď sledujete NHL, tak si musíte povedať, ako je možné, že tento chalan ešte nemá Selkeovu trofej (pre najlepšie brániaceho útočníka). "

Rozplýval sa z neho aj tréner Joel Quenneville, ktorý ho tiež vidí v Sieni slávy. Nie je to nereálne, Hossa v NHL odohral 1 176 zápasov, v ktorých zaznamenal 1 056 bodov.To je veľa slušná vizitka, ktorá sa navyše bude zlepšovať a nie je vylúčené, že pribudne aj štvrtý Pohár.

Najproduktívnejší Slováci v NHL


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése