2017. július 20., csütörtök

Raj Olmuč, očistec Olmütz. Portugalská explózie na Hané

Na ten večer Portugalci len tak nezabudnú, veď nastrieľali v semifinále futbalového Eura do 21 rokov päť gólov. Navždy bude stačiť povedať "Olmuč", ako z ich úst znie Olomouc, a spomienky na pamätný zápas ožijú. Ľahko ho z pamäte nevymažú ani Nemci. Zakaždým, keď počuje "Olmütz", vybaví sa im zahanbenie z pokorujúce porážky 0: 5. "Nakoniec sme radi, že sme nedostali viac ako päť gólov," musel uznať Horst Hrubesch, tréner Nemecka.

Pritom deň pred zápasom pri ceste z Prahy vyhlasoval: "Sme radi, že zmeníme prostredie a spoznáme zase nové mesto. "Ako rád by vzal svoje slová späť.

Fanúšikovia si lepšiu obsadenie pre vrchol moravskej časti Eura nemohli priať.Oba tímy doteraz v turnaji neprehrali, navyše Nemci boli Pasovanie na najväčšieho favorita. Druhú dvojicu v boji o finále tvorili v Prahe menej atraktívne severské štáty. "Je veľká škoda, že sa semifinále medzi Švédskom a Dánskom nehrá u nás," predsa len ľutoval na stránkach šampionáte Patrik Rathai, vedúci reštaurácie U Červeného junca.

Akoby tušil, že sa nebude opakovať nájazd tisícovky Švédov , ktorí pri zápasoch v skupine obsadili reštaurácie a záhradky v centre mesta. Inštinkt ho nesklamal, hoci zápase na Andrově štadióne sledovalo desaťtisíc divákov, žiadna invázia nemeckých fanúšikov sa nekonala.Halle, Langenbach, Eiserne Berlín a ďalšie názvy miest stáli na vlajkách, ktoré rozvesil len pár desiatok fans za jednou z bránok.

portugalských priaznivcov bolo približne rovnako, za striedačkou svojho tímu mali početnejšie a hlasný hlúčik. Prvýkrát slávili vo 25. minúte, keď sieť za ter Stegen napol Bernardo Silva. "Góóól," spustil hneď za nami svoju minútovú sirénu Fernando Guedes, rozhlasový komentátor verejnoprávnej RTP Portugal. Celých štyridsaťpäť minút sa rinul z jeho úst nekončiaci prúd slov, až človek premýšľal, kedy sa nadychuje.

Sirénu zapol do polčasu ešte dvakrát a Nemci sa o prestávke utekali ukryť do kabíny. Nijako im to nepomohlo, hneď po návrate, v 46.minúte, prišiel štvrtý gól v ich sieti z nohy Mária. "Quatro, quatro," mohol sa zblázniť komentátor Guesdes. Pri piatom zásahu už mu čísla došla.

Rovnako ako Nemcom trpezlivosť. Portugalci si dávali loptu s hravosťou malých chalanov z ihrisku za domom. Po drzé kľučke Cancel už to nevydržal Bittencourt a lakťom poslal obranca na zem. Červená karta, koniec aj tých posledných nemeckých nádejí.

"Po takej porážke nie je veľmi čo hovoriť. Hlavný rozdiel bol v zálohe, tá portugalská hrala o triedu vyššie. Vnútila nám svoju hru. To bol hlavný dôvod, prečo sme prehrali, "tuš í Hrubesch.

Mužom večera bol Bernardo Silva, to meno je dobré si zapamätať. Nevysoký útočník zariadil prvé dva góly a nestratil snáď jediný loptu.Nakoniec odohral len 50 minút, potom už ho tréner Rui Jorge stiahol, aby ušetril sily na utorňajšie finále.

"Vedel som, že po štvrtom góle už nebudú schopní otočiť zápas. V ten moment sa zápas zlomil, "priznal portugalský kouč.

Po nečakanom koncertu mal k výkonu svojho tímu len slová obdivu. "Je to historický moment pre celý portugalský futbal. Je skvelé, že sme preukázali, čo vieme, práve teraz, proti tak silnému súperovi. Som veľmi hrdý, že môžem trénovať tento tím. Som pyšný na svojich hráčov, "pochvaľoval si Jorge.

Portugalci protančil z Olomouca až do pražského finále. V ňom sa v utorok stretnú so starými známymi z moravskej skupiny - Švédmi. Kto bude mať navrch, budeme tentokrát sledovať len z diaľky, šampionát na Hané už skončil.Bohužiaľ.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése